Wasabi – właściwości i zastosowanie

Kuchnia japońska charakteryzuje się sporą ilością aromatycznych przypraw. Jedną z nich jest wasabi, inaczej nazwane japońskim chrzanem. Zobacz jakie posiada właściwości oraz zastosowanie.

Wasabi to jedno z najbardziej popularnych przypraw kuchni japońskiej. To gatunek rośliny, który wyglądem przypomina chrzan – stąd inna nazwa przyprawy. Pochodzi jednak z rodziny kapustowatych. Rośnie w wodzie, najczęściej w strumieniach. Jej uprawa jest dosyć trudna oraz droga, dlatego też przyprawa jest uważana za jedną z najdroższych na świecie. Intensywny smak uzyskuje się w momencie, gdy korzeń zostanie starty. Najbardziej znana forma wasabi to zielona, gęsta pasta wykorzystywana jako dodatek do potraw.

Zielona przyprawa posiada wiele cennych właściwości, które decydują o tym, że wykorzystywana jest w kuchni japońskiej. Poza tym charakteryzuje się intensywnym, ostrym, nieco słodkawym smakiem. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi lub makaronami. Stanowi także świetny dodatek do sałatek czy słonych przekąsek. Jest korzystna dla naszego zdrowia – posiada wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu.

Właściwości lecznicze wasabi

Wasabi stanowi nie tylko idealny dodatek do potraw. Jest ona także źródłem, wielu niezbędnych wartości odżywczych. W przyprawie znajduje się wiele witamin z grupy A oraz C, a także wiele minerałów, takich jak potas, sód czy magnez. Posiada wiele właściwości, które poprawiają pracę naszego organizmu.

Przede wszystkim wspomaga działanie układu trawiennego – pobudza wydzielanie soków trawiennych. Wszystko to przez zawarty w wasabi błonnik. Poza tym działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, co pozwala zapobiegać różnym zatruciom pokarmowym. Właściwości wasabi mogą okazać się skuteczne również w leczeniu astmy.

Substancje aktywne zawarte w wasabi hamują powstawanie i rozrost komórek nowotworowych. Zapobiegają również tworzeniu się zakrzepów we krwi i oczyszczają organizm z toksycznych substancji. Ciekawą właściwością jest również to, że wasabi może zapobiec powstawaniu próchnicy na zębach. Wszystko przez antybakteryjne działanie.

Zastosowanie w kuchni

Wasabi w kuchni występuje najczęściej w postaci gęstej, zielonej pasty. Ustawiona w oddzielnym naczyniu stanowi dodatek do sushi. Pamiętajmy, że nie należy przesadzać z ilością przyprawy, ponieważ posiada ona bardzo intensywny i ostry smak, który może zaburzyć całkowicie smak sushi.

Stosowana jest także do przyprawiania ryb oraz potraw mięsnych (wieprzowina i wołowina). Wasabi stanowi również idealny dodatek do sałatek czy słonych przekąsek. Może być bazą pod różnego rodzaju dipy.

Przygotowywanie wasabi

Jeśli uda nam się zdobyć korzeń wasabi możemy samodzielnie przygotować zieloną pastę. Na początku musimy odpowiednio oczyścić kłącze – musi być gładkie. Świeża roślina powinna posiadać jasny, soczysty kolor zielony. Następnie przechodzimy do tarcia – najlepiej zrobić to na tarce ręcznej. Sproszkowany korzeń będzie stanowił główny składnik pasty. Wystarczy dodać odpowiednią ilość wody, a następnie dokładnie wymieszać proszek.

Post Comment